Chinese Range Rover Hunkt

De Chinese kopieerdrang heeft weer toegeslagen.

Het nieuwe Chinese automerk Hunkt heeft zijn Canticie voorgesteld, en je bent niet de enige bij wie zijn uiterlijk een belletje doet rinkelen. Het design is namelijk een schaamteloze kopie van dat van de Range Rover Sport, waar dan echter het radiatorrooster van een Toyota Land Cruiser is opgekleefd. Zelfs de buitenspiegels, de verluchtingsroosters op de motorkap, de deurklinken en de velgen zijn voor de rest zonder scrupules overgenomen. Het grootste verschil is het prijskaartje: de Canticie heeft in China een basisprijs van minder dan 20.000 euro en kost zo 10 keer minder dan een echte Range Rover. Nu is het niet de eerste keer dan een Chinese constructeur alle wetten aan zijn laars lapt en een Westers design kopieert omdat de regering van de Volksrepubliek hen doorgaans het hand boven het hoofd houdt. Maar toch heeft Hunkt hier het verkeerde merk gekozen, want Land Rover is er vorig als een van de weinige Europese constructeurs in geslaagd om een plagiaatrechtszaak te winnen. Landwind had met zijn X7 ongegeneerd de Range Rover Evoque nagebouwd, de Britten hebben geprocedeerd en ze hebben hun slag thuisgehaald. We gaan er dus van uit dat JLR ook nu niet op zijn kop zal laten zitten…

bron:Bert Troubleyn – CarNewsChina / Facebook

Continental Care is de nieuwste technologie band die zichzelf oppompt

De Continental CARE is een slimme band met variabele druk. Hij wordt harder of zachter naargelang de rijomstandigheden daarom vragen, waardoor de prestaties verbeteren, het comfort verhoogt en de levensduur toeneemt.

Wat met ben je met een potent aandrijfgeheel, een rigide chassis en een messcherp onderstel wanneer je banden knudde zijn? Daarom heeft Continental de CARE ontwikkeld, kort voor Connected/Autonomous/Reliable/Electrified. Dat is een slimme band die de druk doet variëren in functie van de rijomstandigheden. Wat zachter op en slecht wegdek en wat harder tijdens het bochtenjassen, bijvoorbeeld. Die CARE-technologie verbetert naast de prestaties en het comfort ook de levensduur en het verbruik, want het rubber op de banden worden altijd optimaal benut.

De Continental CARE combineert een heleboel sensoren met een centrifugale pomp in het midden van het wiel. Tijdens acceleraties kan die de band wat aflaten om de optimale druk en dus de meest efficiënte versnelling te verkrijgen. De overtollige lucht wordt opgeslagen in een intern reservoir en kan gebruikt worden om de band daarna weer op te pompen. Dit alles wordt beheerd door een elektronisch systeem dat ook de temperatuur, de slijtage en potentiële schade van de band in het oog houdt.

De Continental-banden met CARA-technologie zitten nog in de prototypefase. Ze werden bedacht voor de autonome voertuigen die momenteel in ontwikkeling zijn.

Geschreven door Olivier Duquesne op 17-10-2019

 

 

 

 

 

 

De nieuwe Range Rover Evoque ook bij ons verkrijgbaar.

Sinds zijn opmerkelijke lancering in 2010, die vriend en vijand verraste, kon de Range Rover Evoque wereldwijd meer dan 770.000 harten veroveren. De auto was al hoog aangeschreven, maar dat belet hem geenszins om nu nog beter te worden. En tegelijk blijft hij heel trouw aan zijn DNA. Zijn roeping? Zijn succes op zijn minst evenaren! Ontdek hier wat Fleet TV over de heruitgevonden Range Rover Evoque te vertellen heeft.

Hoe de Car-Pass nóg meer garanties biedt

car pass

De Car-Pass zag het levenslicht als middel om fraude met kilometertellers tegen te gaan bij de verkoop van een tweedehandswagen. Maar in zijn nieuwste vorm is het document veel méér dan dat: door een paar nieuwe bepalingen die erop zullen staan, is het nu een complete, transparante leidraad geworden voor alle aspecten van de aankoopbeslissing.

De Car-Pass werd aanvankelijk in het leven geroepen om, bij de verkoop van een tweedehandsauto, fraude met de kilometerstand tegen te gaan. Maar sinds 1 maart 2019 is het document nog veel méér. Op die datum voegde Car-Pass vzw, de organisatie die het systeem beheert, een aantal nieuwe gegevens toe aan het document. Het doel wordt nog wat verbreed: van een instrument dat fraude detecteerbaar en documenteerbaar maakt tot een document waarop alles staat wat de finale aankoopbeslissing kan beïnvloeden bij de aankoop van een tweedehands auto. De Car-Pass bevat nu ook een QR-code: wanneer die wordt ingescand wordt meteen duidelijk of het document al dan niet vervalst is.

Emissiewaarden
Sinds 1 maart staan er drie nieuwe gegevens op de Car-Pass. De eerste daarvan is de euronorm waaraan het voertuig voldoet: een cijfer van nul tot zes, dat oploopt met het niveau van milieuvriendelijkheid van het voertuig. Hoe hoger het cijfer, hoe minder belastend de wagen is voor het milieu. Dat is voor de koper een belangrijk gegeven om te weten hoe hoog zijn pas gekochte auto zal worden belast, maar het bepaalt ook tot welke lage-emissiezones (verschillend van stad naar stad) hij toegelaten is. Eveneens belangrijk wat autofiscaliteit betreft, is de hoeveelheid CO2 die het voertuig uitstoot, een gegeven dat dus eveneens vanaf nu op de Car-Pass staat. Net als de testmethode: de emissiewaarden gemeten onder zowel het oudere NEDC (New European Driving Cycle) als het recentere WLTP (Worldwide Harmonies Light Vehicle Test Procedure) kunnen worden aangegeven op het document, en liefst zelfs beide wanneer ze bekend zijn.

Keuring na ongeval
Ook wordt er vanaf nu op de Car-Pass aangegeven of het voertuig nog een keuring na ongeval moet ondergaan. Dat is significante informatie bij de verkoop van een voertuig, want heel wat voertuigen die in een ongeval betrokken zijn geweest, worden na een gebrekkige herstelling vaak zonder keuring weer te koop aangeboden. Zo’n keuring na een ongeval is normaal gezien erg streng, en er bestaan verkopers die daar onderuit proberen te geraken. Nu er op de Car-Pass staat of de wagen al dan niet is gekeurd na een ongeval, wordt ook dat risico ingedijkt.

Breed communiceren
Handelaars die een tweedehandswagen te koop aanbieden, zijn sinds 1 maart 2019 verplicht om de informatie die op de Car-Pass van de auto staat ook te communiceren in de advertentie of in de showroom. Die gegevens kunnen elektronisch worden opgevraagd bij Car-Pass. De organisatie achter het document riep het specifieke ‘check Car-Pass’-logo in het leven om die relevante gegevens meteen herkenbaar te maken bij het publiek. Het logo wordt ook geadopteerd door tweedehandssites, en wordt stilaan een keurmerk voor occasies.

Krachtiger tegen importfraude
Tot slot wordt er extra werk gemaakt van de strijd tegen fraude met geïmporteerde wagens. Vanaf 1 januari 2020 moeten constructeurs en importeurs de kilometerstanden uit hun centrale databank aan Car-Pass meedelen wanneer het voertuig in België wordt ingevoerd. Dat kunnen ook tellerstanden van ‘connected cars’ zijn, die hun data rechtstreeks naar de fabrikant versturen via een mobiele dataverbinding. Eveneens vanaf volgend jaar zal de Car-Pass ook door de constructeur uitgevaardigde maar nog niet uitgevoerde terugroepacties vermelden: fabrikanten en invoerders moeten die acties vanaf dat moment verplicht meedelen aan de vzw Car-Pass.

 

admin Nieuws

ELEKTRONICA ZORGT STEEDS VAKER VOOR AUTOPECH

De toegenomen elektronica in je auto zorgt er steeds vaker voor dat je met pech aan de kant van de weg staat. Vooral de batterij zorgt voor problemen. Dat ontdekt de Duitse mobiliteitsorganisatie ADAC in zijn pechstatistieken.

In 2018 zorgde volgens ADAC de elektronica in auto’s voor 52,1 procent van de pechoproepen die de Duitse mobiliteitsorganisatie binnenkreeg. 42 procent daarvan had alleen met de batterij te maken. In 1998 zorgden elektronicaproblemen amper voor 31,3 procent van de pechgevallen. Volgens ADAC komt dat omdat een auto steeds meer elektrische besturingssystemen en verbruikers heeft, die veel van het batterijmanagement vragen.

Motortechniek verbeterd

Het aantal pechoproepen voor problemen met het motormanagement is dan weer sterk afgenomen. Zaken als injectie, sensoren en ontsteking veroorzaakten in 1998 nog 32,5 procent van de pechgevallen, terwijl dat afgelopen jaar amper nog in 19 procent van de gevallen voorkwam. Dat komt omdat de motortechniek de afgelopen twintig jaar sterk is verbeterd, zegt ADAC.

BMW blijkt betrouwbaar

In 2018 bleken vooral verschillende modeljaren van de BMW 1-Reeks en 3-Reeks betrouwbaar, net als de BMW 2-Reeks, 4-Reeks, X1 en de Mitsubishi Colt. Onderaan de tabel staat de Ford S-Max van modeljaar 2009: daarvan moesten gemiddeld 113 eigenaars per 1.000 S-Max-modellen naar ADAC bellen. Ook de Nissan Qashqai van bouwjaar 2015 en 2016 blijkt met 30 en 40 pannes per 1.000 Qashqais hoger te scoren dan gemiddeld.

Nog weinig elektrische auto’s

Elektrische auto’s komen op de Duitse wegen nog niet zo vaak voor, zegt ADAC. Zij zijn dus maar gering vertegenwoordigd in de pechstatistieken. In 2018 moest ADAC 400 keer uitrukken voor pech met een elektrische auto.

De gedetailleerde resultaten van verschillende bouwjaren voor meer dan 120 modellen vind je (in het Duits) op de website van ADAC.

Bron Vroom: https://www.vroom.be/nl/nieuws/elektronica-zorgt-steeds-vaker-voor-autopech-21662

Duits onderzoek: diesel is beter voor milieu dan elektrisch

Duits onderzoek: diesel is beter voor milieu dan elektrisch

Elektrische auto’s zijn alleen op papier beter voor milieu. In werkelijkheid vertegenwoordigen ze per kilometer een hogere CO2-uitstoot dan dieselvoertuigen. Dat is de conclusie van een studie van de universiteit van Keulen onder leiding van fysicaprofessor Christoph Buchal.

Accu’s zijn vervuilend

Dat een accu van een elektrische auto, niet bepaald klimaatvriendelijk is, weten we intussen. Los van ethische problemen die te maken hebben met het winnen van die zeldzame grondstoffen, gebeurt het ook zelden op een ecologische manier.

De studie gebruikt de Tesla Model 3 als toetssteen. Die heeft één van de efficiëntste accu’s en elektrische aandrijfsystemen op de markt. Maar daar vertegenwoordigt de batterij alleen nog altijd een CO2-uitstoot van 11 à 15 ton. Bij een levensduur van 10 jaar voor de accu en een gemiddelde afstand van 15.000 kilometer per jaar, betekent dat al 73 tot 98 gram CO2 per kilometer. Wanneer ook nog de Duitse elektriciteitsmix in rekening gebracht wordt, belast een elektrische auto het klimaat 11 to 28 procent meer dan een modern dieselvoertuig, staat in de studie te lezen.

Wat is de échte CO2-uitstoot?

Wordt het elektriciteitsverbruik verrekend, dan stoot die Tesla in werkelijkheid tussen 156 en 181 gram CO2 per kilometer uit. Dat is merkbaar meer dan een dieselwagen van dezelfde afmetingen.

De studie is ook ongemeen scherp voor de Europese politiek. Die beschouwen elektrische wagens als zero-emissievoertuigen, en negeren compleet dat de stroom eerst opgewerkt moet worden. De onderzoekers beschouwen de voorgeschreven CO2-norm die Europa vanaf 2030 zal opleggen als ‘onrealistisch’. De drempel van 59 gram per kilometer komt overeen met een verbruik van 2,2 liter diesel of 2,6 liter benzine per 100km.

Liever een auto op aardgas

De aangekondigde grenswaarden verplichten autobouwers om een aanzienlijk deel van hun toekomstige verkopen in elektrische auto’s te realiseren. Maar, zo concludeert de universsiteitsstudie, dat zou net slechter zijn voor het milieu. De wetenschappers suggereren dat het klimaat vooral gebaat zou zijn met een omschakeling naar methaan of aardgas. “Daarvan is de CO2-uitstoot nog een derde lager dan bij een dieselmotor”, klinkt het.

Ben jij nog mee? “Minder diesels zorgen net voor méér CO2”

De CO2-uitstoot van personenwagens is na een jarenlange daling vorig jaar opnieuw gestegen, in België zelfs met 4%. De reden? “We vervangen diesels door benzineauto’s, terwijl die fors meer CO2 uitstoten”, aldus docent autotechnologie Mark Pecqueur.

Jarenlang ging het in Europa de goede weg op, qua uitstoot van CO2 of koolstofdioxide. Maar cijfers van het onafhankelijk Europese onderzoeksbureau JATO tonen nu aan dat na een jarenlange daling de CO2-emissie vorig jaar met 2,4% steeg, nadat er in 2017 al een zeer kleine stijging was opgetekend. Voor België gaat het zelfs om een stijging met 4%, wat het in Europa de op een na slechtste leerling van de klas maakt.

De stijgende curve verbaast, gelet op alle beleidsmaatregelen om de luchtvervuiling door autoverkeer een halt toe te roepen. Maar die verbazing leeft niet bij specialisten.

“Er is vandaag veel campagne tegen dieselauto’s, waardoor veel mensen op een benzinewagen overschakelen, maar velen weten niet dat benzinewagens fors meer CO2uitstoten”, zegt Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Thomas More hogeschool. “Bovendien zijn vandaag SUV’s bijzonder populair, de stedelijke terreinwagen. Maar doordat die wagens groter en zwaarder zijn én meer luchtweerstand opwekken, is hun uitstoot hoger dan bij een gewone benzinewagen.”

Alleen in landen waar vorig jaar veel elektrische of hybride wagens werden gekocht – Noorwegen, Nederland en Finland – daalde de CO2-uitstoot.

Pecqueur roept daarom beleidsmakers op genuanceerder om te gaan met het antidieselverhaal. “Want recente dieselmotoren van Euro 6 Temp halen vandaag ongeziene resultaten qua uitstoot.”

Onderzoeksbureau JATO onderzocht ook per automerk welke constructeur met zijn modellen voor de minste CO2-uitstoot zorgt. Goud is daarbij voor Toyota, met een gemiddelde CO2-uitstoot van minder dan 100 gram per kilometer. Daarna volgen Peugeot en Citroën. Hekkensluiters zijn Volvo, Mazda en Mercedes, die laatste met een gemiddelde uitstoot van bijna 140 gram per kilometer.

 

Bron nieuwsblad 19/03/2019

Euro 95, Euro 98 en diesel krijgen andere naam

Euro 95, Euro 98 en diesel krijgen andere naam: zo vergist u zich niet aan de pomp

Vanaf 12 oktober worden de namen en symbolen voor de verschillende soorten brandstof in heel de Europese Unie (en zeven andere landen) gelijkgesteld, zo meldt de FOD Economie. Let dus goed op de volgende keer dat u moet tanken, want er is verwarring mogelijk. Zo staat de “b” van benzine nu plots voor (bio)diesel. Een overzichtje:

Benzine

Op dit moment kan u in ons land kiezen tussen Euro 95 of Euro 98. Die maken plaats voor E5 en E10 (in Frankrijk heb je ook nog E85). De letter “E” verwijst naar ethanol en het cijfer slaat dan weer op het percentage dat de motor van het voertuig aanvaardt. E5 is dus benzine met maximaal 5 procent ethanol, E10 met 10 procent… De nieuwe namen voor de benzinevarianten worden telkens in een cirkel geplaatst.

Diesel

Diesel maakt dan weer plaats voor B7B10 en XTL. De “B” verwijst naar biodiesel, het cijfer slaat hier eveneens op het percentage biodiesel dat de motor accepteert. B7 is dus diesel voor een wagen die 7 procent biodiesel ondersteunt. XTL staat dan weer voor (paraffinische) synthetische diesel, die geproduceerd wordt op basis van aardgas, plantaardige oliën of dierlijke vetten. De nieuwe namen voor diesel worden telkens in een vierkant geplaatst.

Gas

De verschillende types gassen worden voortaan aangeduid met een afkorting en worden in een ruit geplaatst. H2 staat voor waterstof, CNG voor gecomprimeerd aardgas, LPG voor vloeibaar petroleumgas en LNG voor vloeibaar aardgas.

Waar is dit van toepassing?

De veranderingen kaderen in een Europese richtlijn uit oktober 2014 en worden toegepast in de 28 lidstaten van de Europese Unie en ook in Liechtenstein, IJsland, Noorwegen, Macedonië, Servië, Zwitserland en Turkije.

Waarom de verandering?

De Europese Unie wil consumenten helpen bij de keuze van de geschikte brandstof voor hun voertuig, vooral met het oog op de invoering van nieuwe brandstoffen.

Verwarring

Zullen de aanpassingen niet net tot het omgekeerde leiden en verwarring veroorzaken? Zo staat de “b” van benzine plots voor diesel… Wordt er niet gevreesd dat we nu massaal verkeerd gaan tanken? “Het zal wellicht even aanpassen zijn”, geeft Chantal De Pauw, woordvoerder van de FOD Mobiliteit, toe. “Maar er komt een overgangsperiode waarin beide benamingen zullen worden gebruikt. Hoelang die periode duurt, is afhankelijk van hoe snel de mensen de klik in hun hoofd maken. Daarnaast komt er ook een online campagne om de consument te informeren. We zijn er echter van overtuigd dat de aanpassing op lange termijn in het voordeel van de consument zal zijn.”

Dat gelooft ook Johan Mattart van Brafco, de Federatie van Brandstofverdelers. “Met de komst van nieuwe varianten zal er op termijn nood zijn aan een duidelijk en uniform label, zodat niemand zich nog kan vergissen. Op korte termijn zal de consument zich inderdaad moeten aanpassen. Om verwarring te vermijden raden wij onze leden aan om de woorden diesel en euro 95 of 98 ook gewoon op de pomp te laten staan. Blijvend. De Europese richtlijn verbiedt dat niet, de nieuwe informatie moet gewoon ook duidelijk vermeld zijn.”

Dure stickers

Brafco is dan weer minder gelukkig met de prijs van de stickers die het Bureau voor Normalisatie (NBN) aanrekent. “3 euro per sticker! Ze profiteren van de situatie omdat ze een monopolie hebben”, aldus nog Mattart.

Waar vinden we de nieuwe etiketten?

Normaal gezien zouden alle tankstations tegen 12 oktober de nodige veranderingen hebben moeten aangebracht. Daar zullen controles voor komen, al zal er ook een korte periode van “tolerantie” zijn. De nieuwe symbolen moeten ook terug te vinden zijn bij autohandelaars, op de vuldop van nieuwe wagens en in de gebruiksaanwijzingen.

 

Bron: Nieuwsblad 03/10/2018 Klik hier